Upravit stránku

České pivo: Zajímavosti a fakta

České pivo: Zajímavosti a fakta

Jaký je vlastně význam slova „pivo“?

Slovo pivo je slovanského původu a znamená nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. V průběhu let se však tento zlatavý mok stal neobyčejně populárním a je uznáván po celém světě.

Kdy se u nás pivo začalo vařit?

První zmínka o vaření českého piva pochází z roku 993, a bylo to v Břevnovském klášteře. Říká se, že při jeho vysvěcení druhý český biskup Vojtěch mnichům pivo vařit zakázal, neboť se jeho přípravě a pití věnovali více než své řeholi.

Co vše je k výrobě českého piva třeba?

K výrobě 1 půllitru českého ležáku je třeba 2-4 litry vody, 2-3 šištice chmele, 2 400 zrníček sladu z 90-100 klasů ječmene a 2,5 g hustých tekutých kvasnic.

Kolik piva se u nás ročně vyrobí?

Originální hospodské brambůrky s pepřovou příchutí a pivo.

Kolik piva vypijí muži a kolik ženy?

Ženy na pivě s kotlíkovými hospodskými brambůrky.

Muži si dají v průměru 7-8 půllitrů za týden, ženy někde mezi 2-3 půllitry.

Věděli jste, že „české pivo“ bylo zapsáno jako Chráněné zeměpisné označení (CHZO) EU?

Pivo je nejen český národní nápoj, ale také určitá součást kulturního dědictví. Tradiční české pivo se podstatným způsobem odlišuje od zahraniční produkce, a to jak svými senzorickými vlastnostmi, tak způsobem výroby, kdy jsou používány výhradně domácí suroviny (především chmel a sladovnický ječmen vybraných vlastností). Za účelem ochrany specifického a unikátního charakteru českého piva (a tím i předcházení vzniku napodobenin) začali členové svazu pivovarů a sladoven usilovat o získání CHZO, což se jim v roce 2008 podařilo. Holt české pivo je jen jedno! 😊

Věděli jste, že české pivo má svého patrona?

… A to už od roku 1357, kdy jím byl Karlem IV. jmenován svatý Václav. K odkazu sv. Václava jakožto patrona českého piva se vztahují tzv. Dny českého piva, které se každoročně pořádají na konci září.

Věděli jste, že v Čechách se pivo čepuje jinak než na Moravě a ve Slezsku?

Dvě piva a solné originální hospodské brambůrky.

V Čechách je zvykem pivo čepovat na jeden zátah, aby se vytvořila krémová pěna. Na Moravě a ve Slezsku se však pivo čepuje na tři i více zátahů z velké výšky a pěna je naopak „tuhá“.

České pivo „dobývá“ i konzervativní americký Utah

Americký Utah, v němž žijí převážně puritánští mormoni, je jedním z nejkonzervativnějších států ve Spojených státech. Tím se však nenechal našinec Josef Petráš, který začátkem osmdesátých let utekl z Československa, odradit. Protože se mu ale stýskalo po pivu z domova, založil zde v roce 2001 český pivovar, který se dodnes těší oblibě.

Kde dále ve světě mají české pivo v oblibě?

To, že je české pivo oblíbené u našich sousedů, tzn. na Slovensku, v Německu, Polsku (mimochodem, i tam dovážíme naše brambůrky!) a Maďarsku, asi není žádným překvapením. Putuje však i do takových zemí, jako jsou Brazílie, Filipíny, Peru (odtud pocházejí brambory!), Sýrie, Bahrajn, Japonsko, Jižní Korea či dokonce Keňa a Antarktida!

Informační zdroje: