České pivo: Zajímavosti a fakta – Originální brambůrky s. r. o.

Jaký je vlastně význam slova „pivo“?

Slovo pivo je slovanského původu a znamená nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. V průběhu let se však tento zlatavý mok stal neobyčejně populárním a je uznáván po celém světě.

Čím je české pivo unikátní?

Unikátnost českého piva tkví především v ryze českých technologických postupech a kvalitě použitých surovin pocházejících z vybraných oblastí.

České pivo vyniká sytější barvou, plnou chutí, výrazným chmelovým aroma a samozřejmě také intenzivní hořkostí. Silnější intenzita hořkosti přitom podporuje proces trávení a je zdrojem podnětů k dalšímu napití. Možná proto to nikdy neskončí jen u „u jednoho“ :-). 

Kdy se u nás pivo začalo vařit?

První zmínka o vaření českého piva pochází z roku 993 a bylo to v Břevnovském klášteře. Říká se, že při jeho vysvěcení druhý český biskup Vojtěch mnichům pivo vařit zakázal, neboť se jeho přípravě a pití věnovali více než své řeholi.

Zákaz vaření piva byl zrušen až papežem Inocencem IV. ve 13. století, kdy zlatavý mok pro své „bohabojné a pivo milující poddané Čechy“ vyprosil král Václav I.

Tresty pro krčmáře přechovávající opilce

Pivo se u našich předků těšilo velké oblibě, která mnohdy vedla až k nadměrnému holdování tomuto nápoji. O tom svědčí některé zákony vydané knížetem Břetislavem I. v roce 1039. V nich jsou vymezeny tresty pro krčmáře přechovávající opilce – jednalo se například o rozbití veškerého nádobí, oholení hlavy, pranýřování na veřejném místě atp.

Co vše je k výrobě českého piva třeba?

K výrobě 1 půllitru českého ležáku je třeba 2-4 litry vody, 2-3 šištice chmele, 2 400 zrníček sladu z 90-100 klasů ječmene a 2,5 g hustých tekutých kvasnic.

Kolik piva se u nás ročně vyrobí?

Originální hospodské brambůrky s pepřovou příchutí a pivo.

Ročně se u nás vyrobí 19 milionů hektolitrů piva, tj. 184 litrů na obyvatele, či 24 500 litrů na km2! Pro srovnání, v roce 1712 byl celkový výstav piva 1,33 milionů hektolitrů.

Jaké pivo se u nás vaří nejvíce?

Přibližně 90 % produkce v ČR představuje světlé pivo plzeňského typu – Pilsner (Pils) beer.

Plzeňský typ piva je přitom prototypem světové kategorie světlého ležáku.

Jaká je průměrná spotřeba piva v Česku?

Česká republika se může pyšnit největší spotřebou piva na světě. Jedná se v průměru o 140 litrů na osobu za rok.

Kolik piva vypijí muži a kolik ženy?

Ženy na pivě s kotlíkovými hospodskými brambůrky.

Muži si dají v průměru 7-8 půllitrů za týden, ženy někde mezi 2-3 půllitry.

Jak se pivo nejčastěji prodává?

V roce 2021 bylo nejčastěji prodávaným pivem pivo v lahvích, jehož podíl činil 45 % z celkového výstavu. Pivo v sudech si stejně jako v předchozím roce zachovalo čtvrtinový podíl. Značně si pak přilepšilo pivo v plechovkách, o nějž v meziročním srovnání vzrostl zájem o třetinu a jehož podíl nyní činí celých 18 %. Piva v PET lahvích se prodalo 10 %, do cisteren se pak stočila 2 %.

Věděli jste, že „české pivo“ bylo zapsáno jako Chráněné zeměpisné označení (CHZO) EU?

Pivo je nejen český národní nápoj, ale také určitá součást kulturního dědictví. Tradiční české pivo se podstatným způsobem odlišuje od zahraniční produkce, a to jak svými senzorickými vlastnostmi, tak způsobem výroby, kdy jsou používány výhradně domácí suroviny (především chmel a sladovnický ječmen vybraných vlastností).

Za účelem ochrany specifického a unikátního charakteru českého piva (a tím i předcházení vzniku napodobenin) začali členové svazu pivovarů a sladoven usilovat o získání CHZO, což se jim v roce 2008 podařilo. Holt české pivo je jen jedno!

Věděli jste, že české pivo má svého patrona?

… A to už od roku 1357, kdy jím byl Karlem IV. jmenován svatý Václav. S odkazem sv. Václava, jakožto patrona českého piva, je spjato hned několik významných událostí.

První z nich je Svatováclavská slavnost, jejíž součástí je mimo jiné uvedení osobností pivovarsko-sladařského sektoru do Síně slávy českého pivovarství a sladařství nebo předávání Ceny českého sládka F.O. Poupěte. Kromě toho během večera vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven také vítěze nejvýznamnější degustační soutěže roku  ČESKÉ PIVO. Opomenout nesmíme ani tzv. Dny českého piva, které se každoročně pořádají na konci září.

Věděli jste, že v Čechách se pivo čepuje jinak než na Moravě a ve Slezsku?

Dvě piva a solné originální hospodské brambůrky.

V Čechách je zvykem pivo čepovat na jeden zátah, aby se vytvořila krémová pěna. Na Moravě a ve Slezsku se však pivo čepuje na tři i více zátahů z velké výšky a pěna je naopak „tuhá“.

České pivo „dobývá“ i konzervativní americký Utah

Americký Utah, v němž žijí převážně puritánští mormoni, je jedním z nejkonzervativnějších států ve Spojených státech. Tím se však nenechal odradit našinec Josef Petráš, který začátkem osmdesátých let utekl z Československa. Protože se mu ale stýskalo po pivu z domova, založil zde v roce 2001 český pivovar, který se dodnes těší oblibě.

Kde dále ve světě mají české pivo v oblibě?

To, že je české pivo oblíbené u našich sousedů, tzn. na Slovensku, v Německu, Polsku (mimochodem, i tam dovážíme naše brambůrky!) a Maďarsku, asi není žádným překvapením. Putuje však i do takových zemí, jako jsou Brazílie, Filipíny, Peru (odtud pocházejí brambory!), Sýrie, Bahrajn, Japonsko, Jižní Korea či dokonce Keňa a Antarktida!

České pivo na seznamu nehmotného dědictví UNESCO?

Česká pivní kultura, tradice výroby českého ležáku i samotný věhlas českého piva jsou známy po celém světě. Z tohoto důvodu usiluje Český svaz pivovarů a sladoven o zápis naší národní pýchy na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Cílem této snahy je především poukázat na hrdost a tradici pivovarství v naší zemi. Zápis by měl přitom prospět nejen pivní kultuře jako takové, ale také rozvoji pivní turistiky – například v podobě znovuobrozeného nárůstu minipivovarů a návštěv pivovarů coby technických památek. Předpokládá se, že k zápisu by mohlo dojít v roce 2026.

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart