Česnek: Zajímavosti a fakta – Originální brambůrky s. r. o.

Co to je?

Česnek je cibulová zelenina, jejíž konzumní částí je cibule dělená na stroužky.

Jeho původ

Česnek se používal již před 5000 lety jako potravina i jako lék. Původní vlastí česneku je Mongolsko a Kyrgyzské stepi. Odtud byl převážen do Číny. Podle dochovaných zpráv byl ve velkém pěstován i ve starověkém Egyptě.

Jeho odrůdy

Po celém světě se pěstuje na 300 druhů česneku. Věděli jste, že je česnek citlivý na délku dne? Z toho důvodu se v České republice, která spadá pod oblast „dlouhého dne“, daří jiným odrůdám než například ve Španělsku nebo v Číně. Díky tomu se obsah a složení silic (které dávají česneku charakteristické aromatické vlastnosti) liší od zemí krátkého dne (jižní země).

Paličáky x nepaličáky

Česnek paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, tedy kvete. Nepaličák do květu nejde. V obchodě poznáte paličák podle toho, že má uprostřed tvrdý stonek. Nepaličák má vršek měkký, podobně jako cibule.

Co obsahuje?

Česnek je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamín C, vitamíny skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód a měď. Možná vás to překvapí, ale česnek tvoří z 85 % voda!

Česnek má léčivé účinky

Česnek byl odjakživa považován za posvátnou rostlinu, Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách. Perští lékaři ho doporučovali při hadím uštknutí, kousnutí od štíra nebo proti vzteklině. A dostávali ho i otroci ve starém Egyptě, kteří pracovali na pyramidách.

Česnek 

  • pomáhá bojovat proti stresu a úzkosti
  • podporuje imunitu
  • pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení
  • pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při arterioskleróze
  • chrání před trombózou
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • léčí křečové žíly
  • pomáhá při žaludečních a střevních obtížích
  • údajně je účinný i jako prevence rakoviny
  • při vnějším užití léčí opary, plísně a bradavice

Zajímavosti a fakta

  • Za palčivou chutí česneku stojí silice alicin – ten se uvolní až poté, co česnek rozmačkáme nebo nakrájíme. Čím víc je česnek rozmělněný, tím je ostřejší.
  • Pokud jste to přehnali s našimi česnekovými brambůrkami (a pořád cítíte česnek), napijte se mléka nebo rozžvýkejte kousek petrželky či máty. A vesele můžete křupat dál!
  • Česnekovou polévku mívaly naše prababičky na stole velmi často. Říkaly jí oukrop a přidávaly do ní brambory, majoránku a vepřové nebo husí sádlo. Studenti z vysokých škol si tuto tradiční polévku přizpůsobili podle vlastních možností: sáček česnekových brambůrek, kousek kořenové zeleniny (nemusí být) a horká voda. A hned se v zimě mají čím zahřát!
  • Při tepelné úpravě se česnek nesmí připálit, je pak hořký.
  • Kromě alicinu obsahuje česnek dalších 40 zdraví prospěšných sloučenin, například selen, flavonoidy nebo oligosacharidy. Jejich kombinace je pro lidský organismus přímo blahodárná!
  • Antickém Řecku měli lidé česnek tak rádi, že jím obdarovávali i bohy.

Pověry

Lidé si česnekem potírali čela, spánky a brady, aby se ochránili před kouzelníky, vlkodlaky a upíry.

Stejně tak funguje česnek zavěšený kdekoli v domácnosti. Do domu, jehož dveře byly potřené česnekem, nevkročilo nic špatného.

Vkládal se miminkům a malým dětem pod polštář, aby jim v noci nikdo a nic neublížilo.

Výborný a jednoduchý recept na česnekový dip k našim brambůrkám

Potřebujete na něj pouze:

  • 1 malý jogurt
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • lze dozdobit pažitkou, bazalkou nebo jinou bylinkou.

Postup: Do jogurtu prolisujeme česnek, přidáme sůl a pepř a případně i bylinku. Vše promícháme.

Informační zdroje

https://www.cesnek.cz/

https://www.vitalia.cz/

http://www.cesneky.cz/vyznam.html

https://www.ireceptar.cz/

http://www.czechspecials.cz/

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart