Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Co jste nevěděli o česneku?

Co to je?
Česnek je cibulová zelenina, jejíž konzumní částí je cibule dělená na stroužky.
Jeho původ
Česnek se používal již před 5000 lety jako potravina i jako lék. Původní vlastí česneku je Mongolsko a Kyrgyzské stepi. Odtud byl převážen do Číny. Podle dochovaných zpráv byl ve velkém pěstován i ve starověkém Egyptě.
Jeho odrůdy
Věděli jste, že je česnek citlivý na délku dne? Z toho důvodu se v České republice, která spadá pod oblast „dlouhého dne“, daří jiným odrůdám než například ve Španělsku nebo v Číně. Díky tomu se obsah a složení silic (které dávají česneku charakteristické aromatické vlastnosti) liší od zemí krátkého dne (jižní země).
Paličáky x nepaličáky
Česnek paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, tedy kvete. Nepaličák do květu nejde. V obchodě poznáte paličák podle toho, že má uprostřed tvrdý stonek. Nepaličák má vršek měkký, podobně jako cibule.
Co obsahuje?
Česnek je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamín C, vitamíny skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód a měď.
Česnek má léčivé účinky

Česnek byl odjakživa považován za posvátnou rostlinu, Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách.
Česnek
- Pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení
- Pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Pomáhá při arterioskleróze
- Chrání před trombózou
- Snižuje vysoký krevní tlak
- Léčí křečové žíly
- Pomáhá při žaludečních a střevních obtížích
- Údajně je účinný i jako prevence rakoviny
- Při vnějším užití léčí opary, plísně a bradavice
Zajímavosti a fakta

- Za palčivou chutí česneku stojí silice alicin – ten se uvolní až poté, co česnek rozmačkáme nebo nakrájíme. Čím víc je česnek rozmělněný, tím je ostřejší.
- Pokud jste to přehnali s našimi česnekovými brambůrkami (a pořád cítíte česnek), napijte se mléka nebo rozžvýkejte kousek petrželky či máty. A vesele můžete křupat dál!
- Česnekovou polévku mívaly naše prababičky na stole velmi často. Říkaly jí oukrop a přidávaly do ní brambory, majoránku a vepřové nebo husí sádlo. Studenti z vysokých škol si tuto tradiční polévku přizpůsobili podle vlastních možností: sáček česnekových brambůrek, kousek kořenové zeleniny (nemusí být) a horká voda. A hned se v zimě mají čím zahřát!
- Při tepelné úpravě se česnek nesmí připálit, je pak hořký.
Pověry
Lidé si česnekem potírali čela, spánky a brady, aby se ochránili před kouzelníky, vlkodlaky a upíry.
Do domu, jehož dveře byly potřené česnekem, nevkročilo nic špatného.
Vkládal se miminkům a malým dětem pod polštář, aby jim v noci nikdo a nic neublížilo.
Výborný a jednoduchý recept na česnekový dip k našim brambůrkám
Potřebujete na něj pouze:
- 1 malý jogurt
- 2-3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- lze dozdobit pažitkou, bazalkou nebo jinou bylinkou.
Postup: Do jogurtu prolisujeme česnek, přidáme sůl a pepř a případně i bylinku. Vše promícháme.

Informační zdroje
https://www.cesnek.cz/
https://www.vitalia.cz/
http://www.cesneky.cz/vyznam.html
https://www.ireceptar.cz/
http://www.czechspecials.cz/