Pepř: Zajímavosti a fakta – Originální brambůrky s. r. o.

Co to je?

Pepř je plodem pepřovníku černého, tropické stálozelené liány ovíjející stromy, která ve volné přírodě dorůstá délky až 15 metrů. Dnes se pěstuje v mnoha tropických oblastech, a to na plantážích, kde se může dožít až 60 let. Pepř jako takový patří mezi nejrozšířenější koření světa a vyznačuje se ostrou až pálivou chutí a štiplavým aroma. Nejvýraznější chuť má tehdy, jsou-li bobule čerstvě rozdrcené.

Původ pepře

Odpradávna byl pepř nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Ve své době byl ceněný stejně jako zlato a dovolit si jej mohla pouze šlechta. Pepř má svůj původ v jižní Indii a v Evropě byl po dlouhá století neznámý.

Poprvé jej do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení právě na indický subkontinent. V dobách zámořských objevů představoval jeden z nejvýznamnějších motivačních faktorů k výpravám na východ.

Druhy

Podle stupně zralosti plodů pepřovníku a způsobu jejich zpracování rozlišujeme pepř černý, bílý, zelený a červený.

Černý

Tradiční černý pepř vzniká z nedozrálých plodů rostliny, které se trhají přesně ve chvíli, kdy začínají červenat. Plody se suší výhradně na slunci (7-10 dní) a jejich barva se postupně mění z červené na černou.

Zelený

Z nedozrálých plodů se získává také pepř zelený. Tentokrát však z ještě zcela zelených bobulí, které se po sklizni nejprve usuší horkým vzduchem, a následně se buď zamrazí, nebo naloží do slaných či octových nálevů.

Bílý

V případě bílého pepře se plody sbírají naopak až tehdy, jsou-li zcela zralé a mají třešňově červenou barvu. Poté se na několik hodin ponoří do vody, díky čemuž je možné sloupnout dužinu, a zbylé zrnko se následně suší, dokud nedosáhne bílé barvy.

Červený

Ze zcela zralých bobulí vzniká pepř červený, který se obdobně jako černý pepř získává sušením na slunci.

Co obsahuje?

Pepř se řadí nejen mezi prastará, ale také velmi výživná koření, neboť je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Jedná se především o vitamín K, vápník, chrom, železo a vlákninu.

Pepř a zdraví

Ač se to na první pohled nemusí zdát, pepř má celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Pomáhá například při trávení, kdy zvyšuje vylučování kyseliny chlorovodíkové, která je pro zpracování potravy nezbytná.

  • Víte, že při špatné funkci střev pomáhá i hořčice?

Proč tomu tak je?

Svou roli v tom hraje piperin, což je látka obsažená ve vnějším obalu pepře, která může za jeho štiplavost a která mimo jiné také blokuje tvorbu nových tukových buněk. Současně pepř napomáhá k absorpci většího množství živin ze zkonzumovaných potravin a uklidňuje žaludeční vředy.

  • Bojovníci s nadváhou by se ale neměli radovat až příliš. Aby byly účinky pepře na úbytek váhy výrazný, musel by člověk denně zkonzumovat zhruba 120 zrnek. 

Proč pepř pomůže při nachlazení a chřipkách?

Pepř může být také mocným spojencem při nachlazení, chřipce a různých virózách. Podporuje totiž pocení, a proto má pozitivní účinky, trpíme-li horečkou či zimnicí. Pepř navíc rozšiřuje cévy a podporuje krevní oběh, což ocení především ti, které trápí chladné ruce a nohy.

Pepř jako potlačovatel depresí a bolesti zubů

Dále pepř pomáhá potlačit deprese, zmírnit bolesti zubů a dásní, a dokonce funguje i jako prevence šedivých vlasů! Stačí smíchat čtvrtinu čajové lžičky černého pepře s polovinou šálku bílého jogurtu a směs vmasírovat do pokožky hlavy. Necháte ji působit asi půl hodiny a poté důkladně opláchnete. 

Pepř kupujte nejlépe celý, mletý rychle ztrácí aroma a může být i falšován. Jako u všeho ale platí, že by se to s jeho množstvím nemělo přehánět.

Zajímavosti a fakta

  • Ve středověku se pepř používal jako platidlo, kterým se platilo clo a válečné daně.
  • Rovněž ve středověku proti pepři brojila církev. Té vadilo, že pepř podporuje tělesné „žádosti“.
  • Pepř je obsažen ve více než polovině všech nabízených směsí koření, a proto se mu – ne nadarmo – říká král koření.
  • Chcete-li vědět, zda je pepř kvalitní, nasypte jeho kuličky do sklenice s vodou. Kuličky kvalitního pepře jsou plné a těžké a po pár minutách by se měly potopit ke dnu. V opačném případě jsou kuličky duté a nekvalitní.
  • Ačkoliv pepř známe jako koření používané k dochucování slaných pokrmů, v minulosti sloužil také jako přísada do perníku. Přidávat jej lze také do bylinkového čaje, kdy podporuje vstřebávání bylinek.
  • Na téma pepř bylo provedeno několik odborných studí. Jedna z nich testovala páru z esenciálního oleje z černého pepře a ukázala, že složky z černého pepře mohou být nápomocné při odvykání kouření.
  • Věděli jste, že kajenský pepř vlastně není pepř? Název vznikl pouze chybným překladem. Ve skutečnosti se totiž jedná o rozemleté chilli papričky. Což nám připomíná, jestli znáte nejpálivější brambůrky na světě?
  • A víte, že v pepřovém spreji není pepř, ale rozemleté papričky? Schválně, co ještě nevíte o paprice.

Legendy a pověry

Podle arabské legendy byl černý pepř pěstován mezi stromy v indickém lese, kde jej střežili hadi. Lidé ve snaze pepř získat, zaháněli hady ohněm, a právě tímto ohnivým procesem koření zčernalo.

Jedna stará pověra říká, že rozsypete-li pepř, věstí to hádku s nejlepším přítelem.

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart