Upravit stránku

Co jste nevěděli o sýru?

sýr a brambůrky - Originální brambůrky s. r. o.

Co to je?

Sýr je mléčný výrobek, jehož historie sahá až do období kolem 8 000 let př. n. l. Tehdy totiž lidé začali chovat ovce a jejich mléko používali k výrobě mléčných produktů. Podobně, jako další celosvětově oblíbené laskominy, i sýr pravděpodobně vznikl omylem. Co bychom si bez něj počali?

Sýrů existuje celá řada druhů. Nejčastěji je dělíme podle způsobu srážení (tvarohové/kyselé, sířené/sladké a tavené), podle obsahu tuku v sušině (rozlišujeme 5 kategorií od méně než 10 % až po více než 60 %) a také podle tvrdosti (čerstvé, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé a tavené).

K nejoblíbenějším a nejznámějším druhům sýru patří například eidam, gouda, balkánský sýr, niva, brynza, cottage, mozzarella, parenica, ementál, camembert nebo tvarůžky.

Jak se dělí sýr - Originální brambůrky s. r. o.

Jaký má vliv na lidské zdraví?

Sýry patří do zdravého a vyváženého jídelníčku, nicméně vzhledem k obsahu tuku, který může být i hodně vysoký, je vhodné konzumovat je střídmě. Něco jiného je totiž dát si k večeři cottage sýr (cca 6 g tuku na 100 g) nebo hermelín (cca 28 g tuku na 100 g). Od toho se odvíjí i množství kalorií. Sýry tedy jednoznačně ano, ale jejich množství je potřeba přizpůsobit celkové skladbě jídelníčku.

Sýry můžou být skvělým zdrojem bílkovin (která zahání hlad a chrání svaly), aminokyselin, vitamínů a minerálů. Jedním za všechny je třeba vápník, který se v sýrech nachází ve vysoce využitelné formě, na rozdíl třeba od máku, který je vápníkem nabitý, ale lidské tělo ho nedokáže tak dobře vstřebat.

Jak se vyrábí?

Základní surovinou pro výrobu sýra je mléko – nejčastěji kravské, pak ovčí nebo kozí. V některých koutech světa ale není výjimečné ani velbloudí, sobí, koňské nebo jačí mléko.

Výroba probíhá srážením mléka siřidlem a výsledné chuti se dá pomoct výběrem mléka nebo třeba bylinkami a kořením. Důležitým krokem je i přidání mlékárenských kultur a následné zrání.

Věděli jste, že některé druhy sýra je ilegální přivážet do Spojených států? - Originální brambůrky s. r. o.

Zajímavosti a fakta, které jste o sýru nejspíš nevěděli

  • Vzpomínáte si na všechny animáky, v nichž postavy lákaly myši do pastičky na sýr? Myši ale sýr nemají moc rády! Dávají přednost sacharidovým potravinám a sladkému. Sýr vezmou na milost, když mají velký hlad a není kolem nic jiného.
  • Některé druhy sýra je ilegální přivážet do Spojených států! To kvůli bakteriím, které v nich jsou – konkrétně jde o sýry vyráběné z tepelně neupraveného mléka, které zároveň nejsou starší 60 dní. Týká se to třeba sýrů Brie de Meaux nebo Camembert de Normandie.
  • Na světě je neuvěřitelných 2 000 druhů sýra!
  • Nejkonzumovanějším sýrem napříč planetou je mozzarella.
  • Nejvíc sýra ročně snědí Řekové. Každý Řek zkonzumuje průměrně 27,3 kg, z toho ¾ tvoří sýr feta.
  • První závod na zpracování sýru vznikl v roce 1815 ve Švýcarsku, ovšem první velkovýroba patří do roku 1851, kdy se rozjela ve Spojených státech.
  • Ročně se na světě vyprodukuje víc sýra než kávy, tabáku, čaje a kakaových bobů dohromady.