Brambůrky nejsou chipsy! Znáte rozdíly?

Rozdíl mezi brambůrky a chipsy

Pokud jste až doposud žili v domnění, že brambůrky a chipsy jsou pouhá synonyma označující tutéž pochutinu, pak vás rychle vyvedeme z omylu. Brambůrky nejsou chipsy a chipsy zase nejsou brambůrky. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Rozdíl začíná už v samotném proplachování

Zatímco brambůrky se před smažením pouze oplachují ve studeně vodě, od které se následně odstřeďují, chipsy prochází procesem zvaným blanšírování, který u nich má standardizovat průběh smažení a chuť.

Probíhá to tak, že se brambory nejprve proplachují v horké vodě (o cca 70 °C), v důsledku čehož se z nich vyplavují jejich hlavní složky v podobě cukru a škrobu. Takto upravené brambory ztrácí svou klasickou bramborovou chuť, a proto je potřeba více je dochucovat. Na druhou stranu však výrobcům značně usnadňují výrobu, resp. šetří provozní náklady, neboť ti mohou při výrobě chipsů používat širší spektrum odrůd, nežli je tomu u brambůrků.

Brambůrky vs. chipsy: rozdíl v proplachování
  • Věděli jste, že je-li v bramborách více cukru, pak při smažení v důsledku zkaramelizování zhnědnou? Vám se pak může zdát, že jsou lupínky připálené, ale nemusí tomu tak být.

Brambůrky jen z vybraných odrůd

Ač v Česku evidujeme více než 150 odrůd brambor (ve světě ale přes 4 000!), křupat v ústech mohou pouze ty vybrané. K výrobě chipsů lze díky procesu blanšírování použít více než dvanáct různých odrůd, k výrobě brambůrků pak v určitém období jen 3-5 odrůd.

Brambůrky vs. chipsy: odrůdy
  • Budete-li si chtít brambůrky připravit doma a koupíte si v obchodě některé z prodávaných brambor varného typu A, B nebo C, totožné chuti bohužel nejspíš nedosáhnete. K výrobě této pochutiny se totiž používají speciální průmyslové brambory, které mají více škrobu a méně cukru.

Kvalitu a chuť určuje také řez

Dalším rozdílem mezi chipsy a brambůrky je jejich šířka, která má nepatrný vliv na výslednou chuť a křupavost lupínků. Chipsy jsou o něco tenčí (zhruba 1,2 mm) a na skus měkčí. Standardní brambůrky už jsou silnější (cca 2 mm na šířku), tvrdší a křupavější.

Brambůrky vs. chipsy: chuť

Jak jsme již uvedli výše, chipsy je potřeba více dochucovat, a proto z nich výrazněji pocítíte použité koření, u brambůrků naopak více ucítíte typickou bramborovou chuť.

V obou případech je mimo jiné potřeba dbát na technickou stránku řezu. Kvalita řezu totiž určuje množství oleje, které následně výrobek obsahuje. Zajisté se shodneme, že přespříliš mastné brambůrky nejsou úplně „košer“.

A co vy? Mlsáte raději chipsy nebo brambůrky? Ať tak či onak, lepší chuťovku k pivu, vínu – a nějaké super komedii k tomu – asi nenajdete.

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart