
To, že je víno téměř nedílnou součástí každé společenské akce, víme asi všichni. Pojďme se ale naopak podívat na to, co o vínu už tak známo není!
- Víno možná vzniklo náhodou
- Od pytlů k láhvi
- Zajímavosti o víně ze starého Říma
- Nejstarší víno na světě zraje už více než 1670 let
- Od nejstaršího k nejdražšímu
- Víno zdarma po celý rok
- Víno nejen z hroznů
- Šampaňské nebo sekt?
- Snadné a rychlé vychlazení vína
- Kroužení sklenicí před degustací
- Stojany na víno jsou více než jen dekorační prvek
- Víno a zdraví
- Kolik vína můžeme vypít?
- Ženy jako úspěšné sommeliérky
- Víno je věda
- Chorobný strach z vína
- Víno na pití i k jídlu
Víno možná vzniklo náhodou
První zmínky o pěstování a sběru vína se datují do období 7 000 až 4 000 let př.n.l. Přitom však není přesně známo, jak tento nápoj vlastně vznikl. Některé zdroje uvádí, že se jednalo o pouhou náhodu, kdy se kvasinky do hroznové šťávy dostaly přirozeně. Začaly zpracovávat v hroznové šťávě se vyskytující cukr a přeměnily jej na alkohol. Výrobu vína v průběhu let zdokonalili třeba Egypťané a Řekové.
- Mimochodem, Řekové snědí ročně nejvíce sýra. Věděli jste o tom?
Od pytlů k láhvi
V minulosti se víno uchovávalo v pytlích z kozí kůže. Tmavě zelenou láhev na víno, kterou dnes všichni dobře známe, vynalezl až v 17. století Angličan Sir Kenelm Digby.
Zajímavosti o víně ze starého Říma

Co si takhle přiťuknout?
Věděli jste, že tradiční cinkání pohárem začalo už ve starém Římě? Tehdy se Římané obávali, že jejich hostitel mohl nápoj otrávit, a proto o sebe poháry ťukali takovou silou, že se obsah jejich pohárů částečně přelil také do poháru hostitele. Jen tak se mohli ujistit, že víno není otrávené a mohou si jej v klidu vychutnat.
Víno jako výsada
Za dob římské republiky byla mužům do 30 let a ženám bez ohledu na věk konzumace vína zapovězena. I přes veškeré zákazy si však Římanky víno přece jen dopřávaly. Jejich „neposlušnost“ bylo možné odhalit prostřednictvím tzv. „ius osculi“, tedy práva polibku, kdy žena mohla být políbena kterýmkoliv mužem z rodiny. V případě, že z ní byl cítit alkohol, mohla být na místě a bez soudu potrestána bitím, ba dokonce i smrtí.
Neředěné víno? Jen pro barbary!
Říká se, že staří Římané ředili víno vodou, nejčastěji tou mořskou. Požívání neředěného vína bylo totiž považováno za barbarství.
Toast není jen opečený chleba
Už jste se někdy setkali s anglickou frází „make a toast“? Pak zajisté víte, že znamená „pronést přípitek“. Její původ je opět ve starém Římě. Římané si totiž za účelem zmírnění kyselosti vína dávali do svého nápoje kusy toastů.
Nejstarší víno na světě zraje už více než 1670 let
V roce 1867 čekalo na archeologický tým pracující na výkopech hrobky v německém Speyeru nevídané překvapení. V hrobce bohatého římského šlechtice a jeho ženy byla totiž nalezena láhev vína, jejíž původ se datuje do roku 350 n.l. Víno nebožtíkům – na cestě do říše mrtvých – věnovali jejich pozůstalí. Celkem se jednalo o 16 lahví vína, ale tato jediná zůstala neporušená. Láhev zůstává nadále zapečetěná, neboť se odborníci obávají reakce tekutiny se vzduchem. Tento unikát můžete spatřit i na vlastní oči, a to v Historickém muzeu Pfalz.
- Sháníte pro někoho narozeninový dárek? Co takhle obdarovat oslavence vínem, které je stejně staré jako on?

Od nejstaršího k nejdražšímu
V roce 2018 se za rekordních 558 tisíc dolarů prodala v aukci v New Yorku láhev francouzského červeného vína, burgundského Romanée-Conti ročník 1945. Vyvolávací cena přitom činila „pouhých“ 32 tisíc dolarů.
Víno zdarma po celý rok
Že se jedná o hloupý žert? Vůbec ne! Stačí se vydat do italského městečka Caldari di Ortona, kde je v provozu fontána (La fontana del vino), z níž teče víno zdarma po celý rok. Na obyčejnou vodu se však můžete těšit také.

Víno nejen z hroznů
Setkat se můžete i s víny vyrobených z jiných druhů ovoce. Mezi nejznámější zástupce ovocných vín patří víno jablečné (tzv. „jabčák“), rybízové nebo bezové. V Asii na pak vás čeká víno rýžové, na britských ostrovech si zase pochutnáte na tzv. barley wine, vínu z ječmene.
Šampaňské nebo sekt?
Jako šampaňské lze označovat pouze šumivé víno, k jehož výrobě byly použity hrozny odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier nebo Chardonnay, jejichž sběr proběhl ve francouzském vinařském regionu Champagne. Ostatním šumivým vínům se pak říká sekt.
Snadné a rychlé vychlazení vína
Očekáváte návštěvu, ale zapomněli jste dát vychladit víno? Nebo prostě jen máte chuť na něco osvěžujícího? Řešení je snadné – vložte láhev vína do ledu smíchaného se solí (zhruba 2-3 lžičky) a zbytečnému čekání dejte vale.
Kroužení sklenicí před degustací
Před degustací vína se doporučuje sklenicí s nápojem mírně zakroužit. Tím se do nápoje lépe dostane kyslík, a lépe se tak uvolní jeho specifická vůně.

Stojany na víno jsou více než jen dekorační prvek
Vína úhledně vyskládaná v domácí vinotéce samozřejmě vypadají nóbl a na úrovni, důležitá je však i její funkční stránka, konkrétně sklon při ukládání láhví. Láhve, především ty s korkovou zátkou, by neměly být příliš dlouho postavené, neboť tím dochází k vysychání korku. Vysychá-li korek příliš dlouho, může se do láhve dostat vzduch a víno se začne kazit.
Víno a zdraví
Víno, především to červené, je zdrojem zdraví prospěšných antioxidantů, které mimo jiné snižují výskyt kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu. Blahodárně víno působí také na sexuální libido, neboť zvyšuje produkci estrogenu. Pro maximálně pozitivní účinek na zdraví preferujte suchá červená vína s nižším obsahem alkoholu a vyšším obsahem tříslovin.
Kvašení, kterým víno vzniká, navíc přirozeně ničí škodlivé mikroorganismy. Říká se, že v pravěkých dobách se nedalo vždy absolutně spolehnout na čistotu vody, a proto lidé dávali přednost právě vínu. Kvašení dokázalo ničit třeba mikroorganismy rodu salmonela či cholera.

Kolik vína můžeme vypít?
Ač je víno díky obsahu antioxidantů zdraví prospěšné, nemělo by se to s jeho konzumací přehánět. Za bezpečnou hranici se považuje jedna sklenice vína pětkrát v týdnu pro ženy a dvě sklenice vína pět dní v týdnu pro muže. Proč jsou ženy „v nevýhodě“? Může za to menší množství enzymu, který odbourává alkohol. V důsledku toho jsou ženy na účinky alkoholu náchylnější.
- Co takhle dát si skleničku večer k nějaké super komedii?
Ženy jako úspěšné sommeliérky
Všimli jste si někdy, že jsou ženy poměrně často úspěšnými sommeliérkami? Ženy jsou totiž oproti mužům v genetické výhodě, neboť mají o 43 % více buněk, kterými jsou zpracovávány čichové vjemy.
Víno je věda
… které se říká enologie. Chcete-li se stát enology, tedy profesionálními specialisty na víno, zapište se na enologii na Mendelově univerzitě v Brně. S vínem to totiž není jen tak – laici vidí rozdíl především v jeho barvě, liší se však také podílem zbytkového cukru, cukernatosti nebo odrůdy. Důležité je také umět víno snoubit s vhodnými pokrmy.
- K vínu se skvěle hodí třeba sýr. K červenému vínu jsou ideální plísňové sýry, k bílému zase tvrdé sýry.
Chorobný strach z vína?
Pojmenovaných fobií existuje celá řada. Věděli jste však, že existuje i fobie z vína? Nazývá se oenofobie a jedinci jí trpící nemohou vystát jakýkoliv kontakt s vínem – může to být třeba jen pouhý pohled na láhev nebo rozlitý nápoj.
- Máte v oblibě spíše pivo? Pak pokračujte zajímavostmi a fakty o tomto zlatavém moku!
Lidem, kteří bez vína naopak nedají ani ránu, se pak říká oenofilové.

Víno na pití i k jídlu
A jeden úsměvný fakt na závěr… Každý zajisté zná oblíbené čokoládové tyčinky KitKat. Mnozí ale určitě netuší, že existují i v příchuti vína! U nás se zatím bohužel koupit nedají, ale budete-li mít cestu do Japonska, určitě se po nich poohlédněte.