Tipy na výlet s kočárkem

Kde jinde si dopřát lahodné křupavé brambůrky než na čerstvém vzduchu. Ať už jste rodiče malých dětí, nebo prarodiče, kteří mají za úkol malou drobotinu pohlídat, vězte, že i s kočárkem na vás čeká spousta krásných míst.

Přinášíme vám tipy na nejlepší výlety ve čtyřech největších městech naší vlasti – Praze, Brně, Ostravě a Plzni, které si užijete i s kočárkem. Nezapomněli jsme ani na několik doporučení a rad, co si připravit ještě před cestou.

Na co se zaměřit před výletem s kočárkem?

Výlet s kočárkem není ve své podstatě nic složitého. Oblečete dítě, vložíte jej do auta nebo rovnou do kočárku, vezmete si věci a jedete s ním na místo určení. Delší výlety s dětmi však vyžadují i trochu propracovanější přípravu, protože ruku na srdce „kdo je připraven, není překvapen“. A s jedním nebo více dětmi to platí dvojnásob. Nikdy nevíte, jakou neočekávatelnou situací zrovna budete muset venku řešit, takže jakákoliv časová rezerva vám přijde vhod.

Výlet s kočárkem

1. Výběr vhodného místa

Zohledněte terén a přístupnost místa konkrétnímu typu kočárku. Místo by mělo být bezpečné a zároveň by mělo poskytovat zábavné aktivity pro celou rodinu. Rodiče nejmenších kojenců jistě ocení přítomnost přebalovacího koutku a toalet. Nezapomínejte ani na odpočinek a možnost se v klidu najíst či nasvačit.

  • A až se z výletu vrátíte s rodinou domů, můžete pokračovat v zábavě s nějakou super rodinnou komedií!

2. Plánování dopravy

Předtím než pojedete na výlet, zjistěte si, jak daleko je to od místa vašeho bydliště a jaké jsou zde možnosti parkování. Jestliže jedete veřejnou dopravou, najděte si cestu, kudy s kočárkem pohodlně dojdete až do cíle cesty. Vytiskněte si mapu nebo si správně nastavte navigaci, abyste nikde nebloudili.

3. Počasí

Zkontrolujte si aktuální předpověď počasí. Novorozenci by neměli být venku, pokud teplota venku klesne pod -5 °C, a starší kojenci, sníží-li se teplota pod -10 °C. Naopak v horkých letních dnech se z důvodu přehřátí nedoporučuje vycházet na dlouhou dobu ven mezi 11. a 15. hodinou.

4. Jídlo a pití

Vezměte si s sebou dostatečné množství jídla a pití. Vždy raději více, kdyby se náhodou výlet protáhnul a na místě nebyla možnost zakoupit jídlo odpovídající věku dítěte. Pro kojence si připravte mléčnou výživu (odměřené umělé mléko + termosku s horkou vodou), pro batolata příkrm nebo nějaké ovocné kapsičky či křupání do ruky.

  • … a samozřejmě nějaké křupaní i pro sebe – pytlíček brambůrků vám zajisté přijde vhod. 😊

5. Další nezbytnosti

Do tašky přibalte adekvátní množství dětských plen (můžete také jednu látkovou pro případ stínění dítěte před sluncem), náhradní oblečení a hygienické potřeby. Jestli cestujete společně s aktivnějšími staršími dětmi, můžete přidat i malou dezinfekci a náplast na drobná zranění. Každopádně se hodí mít v záloze i nějaké menší neokoukané hračky nebo knížky, aby se děti v prostojích nenudily.

Kam na výlet s kočárkem v Praze

Ač se to na první pohled nemusí zdát, i Praha, jakožto velkoměsto, má co nabídnout!

1. Park Stromovka

Stromovka je krásný a rozlehlý park v Praze, který vás okouzlí svou přírodou a uvolněnou atmosférou. Park byl založen v roce 1268 a nabízí spoustu prostoru pro procházky s kočárkem. Terén je rovinatý až na pár kopečků, kterým se můžete vyhnout, a cesty jsou dostatečně široké, takže průjezd nebude nikterak náročný. Ve Stromovce najdete krásné dětské hřiště, restaurace i kavárny, takže si celá rodina může užít pohodový výlet.

Stromovka

2. Vyšehrad

Vyšehrad je historické místo s úžasným výhledem na Prahu. I když se jedná o kopcovitou krajinu, jsou zde dostupné zpevněné cesty pro kočárky. Kochejte se vyhlídkou, procházejte se ve stínu stromů po vyšehradském areálu a nezapomeňte si odpočinout v parku s dřevěným dětským hřištěm, které bylo inspirováno knihou Staré pověsti české.

3. ZOO Praha

Zvířátka, zábava a příroda – to je věčná klasika, kterou najdete v pražské zoologické zahradě. Pro kočárky jsou zde připraveny bezbariérové cesty, takže můžete navštívit všechny pavilony a expozice. Děti si zamilují interaktivní aktivity, průlezky a skluzavky. Rodiče si zase mohou koupit něco dobrého na zub v tamních stáncích a restauracích.

ZOO Praha

4. Botanická zahrada Praha

Pro milovníky rostlin a klidu je botanická zahrada ideálním místem na výlet. Terén je z velké části rovinatý, takže se na procházce s kočárkem můžete plně věnovat rozkvetlé kráse kolem vás. Nezapomeňte navštívit skleníky s exotickými rostlinami a odpočívat v zahradní kavárně. Botanická zahrada často pořádá různé aktivity a programy pro větší děti, jako jsou tvořivé dílny anebo výukové programy.

5. Naučná stezka Milíčov

V okolí Milíčovských rybníků v malebné krajině se nachází naučná stezka. Polovina trasy vede po hezké asfaltové cestě, druhá polovina po široké prašné cestě. Okruh Milíčovským lesem je vhodný pro rodiny s malými dětmi i s kočárkem. Po dešti může být lesní cesta místy rozmáčená, takže je lepší si vybrat slunnější počasí. Na stezce jsou k dispozici dvě dětská hřiště a uvidíte také koně a kozy. Když byste měli zvířátek málo, nedaleko se nachází Minizoo Milíčov.

Kam na výlet s kočárkem v Brně

Také v našem druhém největším městě najdete řadu míst, kam můžete s kočárkem pohodlně vyrazit.

1. Park Lužánky

Nejstarší veřejný park v Brně poskytuje útočiště mladým rodinám i babičkám a dědečkům s vnoučaty. Celý park je protkán zpevněnými cestami, takže zde nebudete mít problém jezdit s jakýmkoliv typem kočárku. V parku na vás čeká spousta zeleně, která vybízí ke zklidnění a relaxaci pod rozkvetlými stromy. Navíc zde nechybí ani prostorné dětské hřiště, kašna, několik sportovišť a občerstvení.

Park Lužánky, Brno

2. Hrad Špilberk

Špilberk je impozantní hrad v moravské metropoli, který kromě historického významu nabízí návštěvníkům také nádherný výhled na město. Ačkoliv se jedná o kopcovitý terén, jsou zde dostupné zpevněné cesty pro kočárky. Prozkoumejte hrad, navštivte muzeum a nezapomeňte si odpočinout v parku či na některém z dětských hřišť.

3. ZOO Brno

ZOO Brno nabízí úžasný zážitek pro celou rodinu. Pro kočárky jsou zde připraveny bezbariérové cesty, které vás dovedou k většině expozic a pavilonů. Děti si jistě zamilují interaktivní naučné aktivity a rodiče si mohou odpočinout v kavárnách a restauracích.

4. Botanická zahrada a arboretum Brno

Botanická zahrada a arboretum při Vysoké škole zemědělské v Brně je ideálním místem pro klidné procházky s kočárkem. Botanickou zahradu o rozloze 11 hektarů tvoří vodní i travnaté plochy, které jsou bohatě posety různými druhy rostlin, stromů a keřů. Na prozkoumání na vás dále čekají tropické skleníky s exotickými květinami nebo stylizovaný potůček, který tudy protéká.

5. Obora Holedná

Rozlehlý park v těsném sousedství Brna, který nabízí krásnou procházku v přírodě. V průchozí oboře můžete spatřit volně se pohybující daňky a muflony, v ohradě dokonce i divoká prasata. Součástí areálu je dostatek altánků a laviček pro odpočinek, ale také rozhledna s unikátním výhledem na Brno.

Obora Holedná, Brno

Kam na výlet s kočárkem v Ostravě

Kam vyrazit v Ostravě, která uzavírá trojici největších českých měst? Možností je spousta!

1. ZOO a Botanický park Ostrava

ZOO Ostrava, jejíž součástí je i botanický park, se nachází v ostravské Stromovce a je druhou největší zoo v ČR. Rozléhá se na ploše cca 100 ha a je domovem více než 5 000 zvířat. Vycházku si tedy užijete pořádnou, ale terénu se netřeba obávat, cestičky jsou vesměs asfaltové.

Nechybí zde ani řada dětských koutků, lavičky k odpočinku, klidové zóny a přístřešky. Pro rodiče těch nejmenších jsou zde k dispozici i přebalovací místnosti a kojící koutky. Opomenout nesmíme ani expozici Na statku, kde si děti mohou pohladit domácí zvířata, případně je i nakrmit.

2. DinoPark Ostrava

DinoPark Ostrava je unikátní zábavní park rozkládající se na dvou náhorních plošinách o celkové výměře zhruba 35 ha. Jedná se o největší DinoPark v Česku, ve kterém je k vidění téměř 70 modelů prehistorických zvířat v jejich životních velikostech. Některá jsou dokonce ozvučená a roboticky se pohybují. Mimo to se v DinoParku nachází dětská hřiště, minizoo či relaxační zóna.

DinoPark

3. Procházka s koupáním podél řeky Ostravice

Pokud se vám zrovna nechce mezi davy návštěvníků ZOO nebo DinoParku, vyrazte na procházku podél řeky Ostravice, a to po nové cyklostezce vedoucí z centra Ostravy až do Frýdku-Místku. Vyrazit můžete klidně i na inline bruslích. A v letních měsících zajisté oceníte možnost se během cesty zchladit v řece. 😊

4. Komenského sady a Vodní svět Čapkárna Sareza

Komenského sady patří k nejvýznamnějším městským parkům v Moravské Ostravě. Vydejte se na klidnou relaxační procházku s kočárkem, anebo naopak využijte venkovní či vnitřní dětský koutek. V blízkosti Komenského sadů se nachází Vodní svět Čapkárna Sareza s dětským brouzdalištěm.

5. Slezskoostravský hrad

Ač má budova v názvu hrad, jedná se o hrad, který byl na počátku 16. století přestavěný na renesanční zámek. Rodiče s kočárky se dostanou na nádvoří, do kaple, malého i velkého sálu, na terasu, do nového amfiteátru aj. Nedostanou se však do druhého a třetího patra věže a nahoru na pevnost. To však mohou vyvážit procházkou v příjemných venkovských prostorech okolo hradu.

Slezskoostravský hrad

Zdroj: Oficiální FB stránky Moravskoslezského kraje

Kam na výlet s kočárkem v Plzni

A pokračujeme dále! Naším čtvrtým největším městem, Plzní.

1. Sadový okruh v centru Plzně

Plzeňské historické centrum je ze tří čtvrtin obklopeno pásem sadů, které se v posledních letech staly oblíbeným cílem místních i turistů k vycházkám, odpočinku a vychutnávání si atmosféry města – pohledy na významné plzeňské stavby váš zážitek z procházky totiž značně umocní.

Sadový okruh tvoří Křižíkovy sady, Šafaříkovy sady, Kopeckého sady, Smetanovy sady, sady 5. května a sady Pětatřicátníků. Stačí si vybrat. 😊 V průběhu roku jsou navíc místem konání různorodých akcí.

2. Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka

Plzeň je jednou z kolébek tradice českého loutkářství zapsaného na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mezi slavné plzeňské „rodáky“ patří oblíbené loutkové postavičky Spejbl a Hurvínek, jejichž otcem byl slavný plzeňský loutkař Josef Skupa. Vydejte se s kočárkem na zhruba 5,3 km dlouhou stezku, na níž vás doprovodí právě tito dva hrdinové.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka

Zdroj: visitplzen.eu

3. Bolevecké rybníky

Bolevecké rybníky, respektive soustava boleveckých rybníků, patří k nejvýznamnějším rekreačním oblastem města Plzeň. Soustava je protkána sítí cyklostezek a turistických tras, z nichž některé jsou díky bezbariérovým okruhům vhodné i pro kočárky.

4. Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Obdobně jako každé další větší město, i Plzeň se může pyšnit krásnou zoologickou a botanickou zahradou. Vydat se do ní můžete už z centra města památnou alejí, cestou kolem tzv. plzeňských Benátek, a dále podél řeky až do zoo, druhé nejstarší u nás. Ač se rozlohou řadí spíše k menším a středním zoo (21 ha), chová největší počet druhů zvířat ze všech zoologických zahrad v ČR – více než 1 300.

Zoologická a botanická zahrada města Plzně

5. DinoPark Plzeň

Zoo a botanickou zahradu už máte prochozenou (s kočárkem proježděnou) skrz naskrz, ale stále hýříte energií? Pak se vydejte za dobrodružstvím do plzeňského DinoParku, který je se zoo spojený a s kočárkem se dá krásně projet. Vstup s kočárkem ale nahlaste předem u pokladny – samozřejmě nebudete platit nic navíc, ale budete potřebovat vstupenku pro otevření průchodu pro kočárky.

Kam na výlet s kočárkem v Českých Budějovicích?

V následujících řádcích vyrazíme do jižních Čech, konkrétně do Českých Budějovic.

1. Budějovický lesopark Stromovka

Českobudějovický lesopark Stromovka je již přes sedmdesát let jedním z významných symbolů města. Park slouží jako rekreační zóna a je protkaný sítí asfaltových i nezpevněných stezek. Vstupu s kočárkem se tedy rozhodně nemusíte bát.

Budějovický lesopark Stromovka

Ve východní části parku bylo vybudováno tzv. Oranžové hřiště, které je určeno pro mladší děti, starší děti pak mohou využít asfaltová hřiště na volejbal a basketbal. Máte-li více ratolestí, určitě se zabaví všechny.

2. Budějovické náměstí

Budějovické náměstí, resp. náměstí Přemysla Otakara II., se nachází v historickém středu Českých Budějovic a jedná se o druhé největší čtvercové náměstí v ČR.

Kdo se domnívá, že procházka s kočárkem po čtvercovém náměstí bude docela nuda, je na omylu. Náměstí je obklopena mnoha historickými budovami, které po cestě můžete obdivovat. K největším dominantám se řadí městská radnice, Samsonova kašna nebo Černá věž.

3. Zámek Hluboká nad Vltavou

Ač se zámek Hluboká nad Vltavou nachází zhruba 15 km od Českých Budějovic, určitě stojí za to tento impozantní skvost navštívit. Zámek je přístupný celoročně a skýtá na 140 místností a 11 věží. Na výběr mají návštěvníci hned z několika prohlídkových okruhů, přičemž 4 z nich jsou bezbariérové. Taktéž vstup do parku, do zahrad a na zámecké nádvoří.

Zámek Hluboká nad Vltavou

4. ZOO Hluboká

Po historickém okénku vaše dítko zajisté ocení trošku více zábavy, a vhod mu může přijít třeba návštěva ZOO Hluboká, kde se nachází zhruba 300 druhů zvířat. ZOO je zasazena v rovinaté krajině na břehu rybníka, díky čemuž poskytuje možnost příjemné a pohodové procházky. Mimo to se v areálu zoologické zahrady nachází letní dětské divadlo, kde se v průběhu roku koná celá řada akcí.

5. Sportovní relaxační areál v Hluboké nad Vltavou

Je vaše dítko akčnější? Pak mu dopřejte návštěvu sportovního relaxačního areálu v Hluboké nad Vltavou, který nabízí nepřeberné množství atrakcí a adrenalinu pro každého. Ti nejmenší se mohou vydovádět ve Špuntáriu, kde jsou pro ně připraveny různé prolézačky, houpačky, skluzavky a další.

Kam na výlet s kočárkem v Liberci?

A naší poslední zastávkou (alespoň pro tentokrát) bude Liberec, páté největší město v ČR.

DinoPark Liberec

Své putování s kočárkem můžete zahájit už v prehistorickém období, a to návštěvou místního DinoParku, který je krytý a otevřený po celý rok. Prohlídka je sice ve vícero podlažích, avšak díky instalovanému výtahu nebudou mít kočárky problém.

V libereckém DinoParku je na 70 modelů dinosaurů v životních velikostech a jsou propracovány do posledního detailu. Zájemci se mohou vydat také na dětské paleontologické hřiště, na odvážnou stezku DinoTrek nebo třeba do 4D kina.

ZOO Liberec

Pokud počasí zrovna přeje a chcete s kočárkem putovat po venku, zkuste libereckou zoologickou zahradu. Jedná se o nejstarší zoologickou zahradu v bývalém Československu, která je přímo ideální na celoroční výlety rodin s malými dětmi.

Prohlídkovou trasu si navíc můžete zpestřit poslechem zpěvu ohrožených ptáků na jedinečném orloji umístěném ve spodní části ZOO. Liberecká ZOO chová kolem 170 druhů zvířat a rozprostírá se na ploše 14 ha. Kromě pozorování zvířat se zde mohou děti zabavit také na velkém dětském hřišti s dřevěnými prolézačkami a atrakcemi, nebo třeba jízdou vláčkem.

ZOO Liberec

Botanická zahrada v Liberci

Botanická zahrada v Liberci představuje nejstarší botanickou zahradu v České republice a rovněž má nejpestřejší sbírky exotických rostlin. Také se jedná o místo, kde před lety začínala mořská akvaristika v našich končinách. Pokud máte rádi procházky s kočárkem přírodou, ale potřebujete trošku změnu od obvyklého prostředí, pak je pro vás botanická zahrada tím pravým. Projít si můžete devět různě velkých expozičních pavilonů.

Liberecký zámek

Liberecký zámek je jednou z prvních zděných staveb v Liberci. Původně byl vybudován v renesančním slohu a jeho stavba byla dokončena v roce 1587. Součástí zámku je i nádherný park, který je jako stvořený pro odpočinek či krátkou procházku. Okolí zámku celkově je obklopeno zelení a skýtá pěkný výhled na město.

Nisa Park

Nisa Park je volnočasový park pro děti (ale i dospělé) nacházející se v příjemném přírodním prostředí v klidném centru Vratislavic. Děti se zde mohou těšit na spoustu houpaček a dřevěných hracích prvků a v neposlední řadě na nejoblíbenější atrakci parku – vzduchové trampolíny. Rodiče zajisté ocení i místa, kde mohou poklidně relaxovat.

Nisa Park

FAQ: Na co se v souvislosti s výletem s kočárkem nejčastěji ptáte

#1 Jak vybrat správný kočárek pro výlet?

Při výběru kočárku na výlet je samozřejmě prioritou pohodlí dítěte a bezpečnostní prvky, kterými kočárek disponuje. Dále se zaměřte na to, aby byl kočárek vhodný do terénu, který budete procházet. Častým kritériem výběru je konstrukce kol – pro městské prostředí stačí lehčí a menší kola, do terénu pak větší). Bude-li to potřeba, zajímejte se i o snadné skladování a přenos kočárku.

#2 Jak se připravit na výlet s kočárkem?

V prvé řadě si zkontrolujte, zda s sebou máte všechny nezbytné věci typu pleny, jídlo a pití, hračky atp. V závislosti na počasí si připravte také náhradní oblečení.

#3 Jak zajistit pohodlnou jízdu dítěti v kočárku?

Aby dítě v kočárku při procházce nezlobilo, je potřeba zajistit mu dostatek pohodlí – především správně nastavit sedačku. Také mějte při ruce oblíbené hračky nebo knížky vaší ratolesti.

#4 Jsou nějaká bezpečnostní opatření, která je potřeba vzít v úvahu?

Především se ujistěte, že má kočárek správně fungující brzdy a že je možné dítě řádně a bezpečně připoutat.

#5 Kdy je nejlepší čas na výlet s kočárkem?

Tato otázka je poměrně individuálních a záleží na vašich osobních preferencích, časových možnostech a plánovaných aktivitách. Obvykle se však rodiny vydávají na výlet s malými dětmi ráno nebo dopoledne, aby později stihli večerní rutinu. Co se počasí týče, samozřejmostí je snaha vyhnout se extrémům a dešti.

#6 Jak se vypořádat s nepředvídatelnými situacemi?

V takových případech se vyplatí mít s sebou první pomoc a základní příslušenství (např. pláštěnku). Jedete-li na vzdálenější místo, předem si ověřte dostupné záchytné body v okolí.

#7 Můžu vzít kočárek do veřejné dopravy?

Ano, většina veřejných dopravních prostředků je přizpůsobena i pro kočárky. Pro jistotu se však předem zeptejte řidiče.

#8 Jak udržet kočárek čistý během výletu?

V prvé řadě se snažte vyhnout silně znečištěným místům (např. blátu po dešti). Pro případ potřeby s sebou mějte kapesníky a vlhčené ubrousky.

#9 Co dělat, když narazím na schody nebo nerovnosti?

V ideálním případě se místům, kde by bylo obtížné překonávat překážky, vyhněte. Pokud si nejste jistí, udělejte si pro jistotu plán B v podobě alternativní trasy nebo s sebou vezměte parťáka, který vám s přenesením či vynesením kočárku pomůže.

#10 Co dělat, když dítě začne být neklidné nebo plačtivé?

Udělejte si krátkou přestávku a dejte dítěti možnost se uklidnit. Přehrajte mu třeba oblíbenou písničku nebo vytáhněte jeho milovanou hračku.

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart