Recepty na domácí sýrové brambůrky a chipsy

Recepty na domácí sýrové brambůrky a chipsy

Plánujete velkolepý filmový večer, ale vaše spíš už zeje prázdnotou? Nemusíte nutně ihned běžet do krámu, i z pohodlí domova můžete vykouzlit opravdovou dobrotu!

Vyzkoušejte domácí sýrové brambůrky nebo chipsy, které představují dokonalou kombinaci křupavosti, sytosti a pestrých chutí. Pojďte se spolu s námi vydat za dobrodružstvím v kuchyni a objevte, jak můžete tvořit s láskou a radostí ve jménu kulinářského umění.

Křupavé sýrové brambůrky z trouby

… jsou rychlé, jednoduché a nejeden by se po nich přímo utloukl.

Co budete potřebovat?

(porce pro 4 osoby)

  • 6 velkých brambor
  • 4 šálky sýrových krekrů
  • 2 PL oleje
  • 2 PL soli

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 175 °C.
  • Brambory nakrájejte na cca 3mm plátky.
  • Sýrové krekry vložte do uzavíratelného sáčku a válečkem nebo paličkou na maso je rozdrťte na prášek, případně je rozmixujte v mixéru.
  • Ve velké míse pak smíchejte bramborové plátky spolu s olejem, solí a sýrovým práškem.
  • Lupínky rozprostřete na vymazaný plech a pečte asi 30-35 minut dozlatova.

Domácí sýrové chipsy

Další jednoduchou a velmi chutnou dobrotou jsou domácí sýrové chipsy, kde sýr hraje opravdu prim.

Co budete potřebovat?

(na cca 30-35 chipsů)

  • 250 g sýru eidam
  • 50 g uzeného sýru
  • 50 g sýru niva
  • sušené bylinky (oregano, tymián, bazalka atp.) nebo koření na pizzu

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Mezitím si najemno nastrouhejte všechen sýr.
  • Poté na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný tukem) dělejte malé kupičky z eidamu. Na každou z nich pak přidejte trošku uzeného sýra a nivy a zasypejte bylinkami či kořením na pizzu.
  • Sýrové chipsy pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut a před konzumací nechte vychladnout.

Tipy na další sýrové pochoutky k filmu

Ač jsou pro zobání u filmu typické především chipsy a brambůrky, křupavých sýrových pochoutek existuje mnohem víc! Jaké třeba?

Jednoduché sýrové tyčinky

Máte-li předtím, než to celé „vypukne“, pouze pár minut času, vsaďte na staré dobré listové těsto. To stačí potřít vajíčkem, zasypat kořením (třeba paprikou, česnekem) a oblíbeným sýrem, dát na moment do trouby a je hotovo! Pokud máte prostoru o něco více, můžete vyzkoušet i tradičnější variantu z mouky (ideálně z pšeničné chlebové).

Co se druhů použitých sýrů týče, doporučují se ty s výraznější chutí typu cheddar či parmazán. Osvědčenou klasikou jsou pak gouda a ementál. Děláte-li si vlastní těsto, můžete do něj přidat také třeba olivy, nasekané ořechy, zkaramelizovanou cibulku či sušená rajčata. Nejlépe sýrové tyčinky chutnají v den upečení, ideálně ještě trošku teplé, a samozřejmě se sklenkou dobrého vína.

  • Nebo je libo spíše pivo?

Sýrové nachos z tortilly

Pokud nepatříte mezi extra nadšence brambůrků, chipsů a tyčinek – nebo prostě jen chcete změnu – připravte si jednoduché sýrové nachos z tortilly. Tortillu stačí nakrájet na malé trojúhelníčky, potřít olivovým olejem a dát na chvíli do trouby. Těsně před dopečením je posypte cheddarem, který necháte roztéct, a po dopečení ozdobte čerstvým koriandrem (samozřejmě jen tehdy, máte-li jej rádi). K nachos se perfektně hodí salsa, sýrová omáčka nebo jiný domácí dip.

Sýrové sušenky pro děti i dospělé

Je obecně známo, že děti milují různé keksíky, křupky či sušenky. Specificky se sušenkami se však obvykle setkáváme v jejich sladké podobě. Co když ale vaše ratolest preferuje verzi naslano? Zkuste si připravit jednoduché sýrové sušenky, které potěší nejen děti, ale i dospělé. Jednat se přitom může o klasiku, kdy smícháte mouku s vejci, tukem, sýrem a špetkou soli, nebo o něco zdravější variantu s tvarohem. Receptů najdete na internetu celou řadu.

FAQ: Na co se nejčastěji ptáte?

#1 Jaké brambory jsou na domácí brambůrky nejlepší?

K přípravě domácích brambůrků jsou nejlepší čerstvé, pevné a nenaklíčené hnědé brambory.

#2 Jak brambory nakrájet, aby byly lupínky co nejjednotnější?

Pokud chcete, aby byl jeden lupínek jako druhý, použijte namísto klasické škrabky na brambory multifunkční kráječ či kráječ na zeleninu. Jednak budete mít všechny lupínky stejně tenké, jednak ušetříte spoustu času.

#3 Jak na co nejkřupavější brambůrky?

Klíčem k úspěchu je namočit brambory po nakrájení do ledové vody. Tím odstraníte velké množství škrobu, díky čemuž budou brambůrky křupavější. Před samotným smažením je však nezapomeňte důkladně osušit.

#4 Jak na parmazánový chips?

Na parmazánové chipsy vám stačí jediná surovina – překvapivě parmazán. Ten si najemno nastrouháte a na plech vyložený pečícím papírem uděláte 0,5-1 cm vysoké hromádky. Chipsy pak upečete v troubě předehřáté na 190 °C, a to na 3-5 minut. Dávejte ale pozor, aby byly upečené pouze dozlatova, budou-li do hněda, budou nejspíš hořké.

#5 Jak na chipsy z mikrovlnky?

Ač je to poměrně netradiční, chipsy si můžete udělat klidně i v mikrovlnce. Stačí si nakrájet brambory na opravdu tenké plátky (cca 2 mm), osušit je utěrkou a následně smíchat v míse s trochou olivového oleje a soli. Pak si vezmete talíř, který také pomažete olejem, a uspořádáte lupínky do jedné vrstvy tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Talíř dáte na 2-3 minuty do mikrovlnky na maximální výkon. Poté plátky vyjmete, otočíte, a dáte znovu do mikrovlnky na další 1-3 minuty, dokud nebudou křupavé.

#6 Jak na sýrové chipsy se slaninou?

Sýrové chipsy se slaninou si připravíte jednoduše tak, že rozkrojíte plátky čedaru na čtvrtiny, položíte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem (dbejte ale na dostatečné mezery, aby se jednotlivé chipsy nespekly) a na každý čtvereček položíte kousek slaniny, která chips zakryje zhruba z poloviny. Takto připravený plech vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů a zhruba 10-15 minut pečete.

Kategorie
Sdílet příspěvek

Sledujte nás na Facebooku

Back to Top Nahoru
Product added to cart